Blog

Antioxidanter

Kost som är fulla med nyttiga antioxidanter skyddar mot cancer! Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler, de anses bekämpa de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa. Vitaminerna A, C och E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna. Även mineralerna selen,

Read More

Tungmetaller

Alla mineraler är inte bra för kroppen i större mängd, kan vara tungmetaller som kvicksilver, bly, kadmium mf. Dessa kan samlas i kroppen och skapa problem på sikt, därför kan olika former av kroppslig rening vara ett sätt att föra ut dessa ur kroppen för att balansera hälsan. Att tillföra nyttiga mineraler till kroppen via

Read More

Mineraler – för din hälsa

Mineraler behövs för kroppens uppbyggnad! Kroppen består främst av ca 20-tal olika grundämnen. Förutom syre, kol, väte och kväve så finns det ett antal mineralämnen (spårämnen) som kroppen behöver. De viktigaste/vanligaste mineraler som kroppen behöver är: jod, järn, kalcium, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, molybden, natrium, selen och zink. Det finns ett flertal andra mineraler

Read More

Vitaminer – för din hälsa

Vitaminer är livsnödvändiga näringsämnen! Vitaminer är organiska näringsämnen som behövs för att människokroppen ska kunna fungera normalt. De är viktiga för cellernas ämnesomsättning. Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer: 9 vattenlösliga (B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantotensyra, B6 – pyridoxin, B8 – biotin, B9 – folsyra, B12 – kobobalin, C)

Read More

Hormoner

Hormoner är signalämnen som kroppens endokrina körtlar tillverkar! Hormonernas uppgift är att kommunicerar med cellerna i kroppen och beroende på hormonets sammansättning stimulera eller bromsa en viss process som cellen har behov av. Varje hormon påverkar därför bara specifika celler (celltyper). Cellerna har speciella mottagare (receptorer) för att ta emot hormonet. Hormonet stimulerar i sin

Read More

Enzymer

Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen från kosten! Enzymer är proteiner/äggviteämnen som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och fungerar därför som katalysatorer. Enzymerna behövs för nedbrytninen av maten. Mineralämnen, vitaminer eller hormoner kan inte vara verksamma i kroppen utan dessa enzymer. Våra organ, celler och vävnader behöver därför dessa enzymer

Read More

Proteiner och hälsa

Koppens byggnadsmaterial! Alla vävnader/celler behöver proteiner. Proteinerna omvandlas i kroppen till aminosyror. Kroppen behöver ca 20 aminosyror och kan omvandla en aminosyra till en annan. 8 livsviktiga (essentiella) aminosyror måste dock tillföras via kosten. Animaliska livsmedel innehåller alla dessa livsviktiga aminosyror. I vegetariska kost måste man se till att få i sig dessa från flera livsmedel, och måste därför

Read More

Fett och hälsa

Kroppens energi i dess mest koncentrerade form! Fett är det energirikaste näringsämnet för kroppen – det innehåller mer än dubbelt så mycket energi än kolhydrater och proteiner. Fett ingår i cellmembran och nervfibrer. Det används som bränsle och lagras som framtida energiförråd i våra fettvävnader. Fett skyddar våra inre organ som: hjärnan, hjärtat, levern och

Read More

Olika sockerarter

Socker tillhör kolhydratgruppen och ger 4 kcal/gram i energi. Beroende på kolhydraternas sammansättning så indelas dessa i enkla sockerarter (monosackarider, disackarider) och sammansatta sockerarter (polysackarider). Disackarider och polysackarider måste först spjälkas till monosackarider för att tarmen ska kunna ta upp dem. De enkla sockeraterna tas därför snabbare upp i blodet. Stärkelse är en polysackarid som består av glukos och

Read More

Glykemiskt Index

Glykemisk index kan användas för att få en ungefärlig uppfattning om ett livsmedels påverkan på blodsockret. Dessvärre kan GI-värde vara väldigt missvisande då modellen bygger på att livsmedlet innehåller samma mängd kolhydrater, och så är ju inte verkligheten som vi vet. Dessutom figuerar 2 olika referensmetoder: där vitt bröd i det ena fallet har fått GI-värdet 100

Read More