Olika Kostmetoder

Koncept:
ca 500 – 700 gram frukt och grönt per dag. Hälften grönsaker. Resterande hälft delas lika mellan frukt och juice. Ät fiberriktiga kolhydrater: 6-8 skivor bröd om dagen (hälften med fibrer). Potatis varje dag, ris fyra dar i veckan. Rekommenderat kolhydratintag: 55 E%.

Minska det mättade fettet: högst 10 E%, enkelmättade fetter: 10-15 E%, fleromättade fetter: 5 – 10 E%, varav Omega-3: 1 E% . Kompensera med lättmargariner, flytande margarin och oljor. Rekommenderat totalt fettintag: 30 E%.

Kött varje dag, fisk, ägg, baljväxter (bönor och ärtor) som proteinkällor. Drick ca 1/2 glas mjöl om dagen. Rekommenderat proteinintag: 15 E%.

Ca 13-14 % av energibehovet får tas från så kallade onyttig kost: snacks, bullar, tårtor, glass, sylt, läsk, sötsaker och alkoholhaltiga drycker.

I övrigt ät efter Tallriksmodellen.

Positivt:
En kost som faktiskt liknar den som många av oss intar varje dag. En lagom övervägd kost som täcker alla de näringsbehov vi har. Man har ganska stor frihet där i princip de flesta livsmedel är godkända.

Negativt:
Proteinintaget på nu rekommenderade 10 – 20 E% har höjts från 10 – 15 E%, det har tidigare ifrågasatts från vissa alternativa håll för att vara för lågt även om det fyller grundbehovet. 55 E% kolhydrater anses vara för hög från alternativa håll. Inga restrektioner om de snabba kolhydraterna som ingår i 6-8 skivor bröd, sockret i juice, läsk mm. Man bör dock inta högst 10 E% från socker. Risk för för hög andel av de fleromättat fetterna Omega-6 jämfört mot Omega-3.

För mer information, se nya näringsrekommendationer från SLV, 2005, eller gå in på Svenska livsmedelsverket, SLV