Den största diskutionsfrågan idag mellan de mer traditionella myndigheternas syn på vilken kost vi bör äta och alternativa kostkoncept är främst:

  • Kolhydraterna: Många av de nyare kostkoncepten anser att vi äter för mycket kolhydrater, och framför allt att vi ska undvika de så kallade snabba kolhydraterna som anses kunna leda till bl.a. fetma.
  • Fett: För mycket fett är den främsta orsaken till att vi blir feta, säger de från traditionellt håll. Nyare kostkoncepten anser att vi inte ska vara lika rädda för fett, utan att vi ska inta mer av de nyttigare enkelomättade och fleromättade fetterna. Gemensamt har de att det mättade fettet inte ska intas i för stor mängd.

Att förändra sin kost handlar om så mycket mer än om att gå ner i vikt, det handlar om helhetshälsa! Vilka sanningar bör vi då ta till oss och ha som en start till ett bättre kostintag. Här nedan kommer några riktlinjer som förts fram och som kan vara värda att titta närmare på:

 

  • Dra ner på snabba kolhydrater, det allt för stora intaget av socker och fiberfattig produkter med vitt mjöl och dylikt. På några år har våra mataffärer nu fått ge vika för konsumenttryckets krav på mer grovt bröd, mindre socker i yoghurt och juice mm. Grönsaker, frukt, bönor, linser och spannmål med mer fibrer är bra. Det är inte bara i nyare kostkoncept som man tar stor hänsyn till matens olika GI-värden, idéerna kom först från diabetikerhåll. Se Kolhydrater.
  • Dra ner på det mättade fettet till förmån för mer enkelomättat fett (ex. olivolja) samt fleromättat fett, där särskilt Omega-3 (fet fisk, rapsolja, linfröolja) anses vara bra. Detta innebär att man äter mindre rött kött, ersätter det med vilt. Ät mer fisk, helst fet fisk. Ät mer nötter och frön. Se fett.
  • Ät mer ändamålsenligt protein. Finns i vilt kött, fisk, bönor, linser, avokado mm.
  • Ät den mat som tillför den bästa näringen innan du börjar komplettera med massor av vitaminer och mineraler. Naturen är full av livsmedel som har fullt med god näring. Ät nyttiga grönsaker, främst gröna bladgrönsaker, kålväxter samt röda och gula grönsaker och frukter. Ät bönor, de nyttigaste spannmålen, använd nyttiga kryddor. Ät naturens skafferi med nyttiga antioxidanter. Komponera din mat med såväl energifattiga som energitäta livsmedel för att hålla vikten bättre.
  • Se över ditt energibehov. Fysisk träning, mindre stress i samband med nyttig kost är den bästa vägen att gå. Se Energibehov.
  • Försök analysera din egen personlighet, vilka fysiologiska och psykiska förutsättningar du har idag. Vilka gener påverkar dig, vilken typ av hormonbalans har du idag, samt vilken obalans som kanske råder i kroppen. Kosten i samklang med såväl vår psykiska som fysiska hälsa och personliga inställning är viktiga faktorer som påverka vilken kostväg som kanske är mest lämplig för dej.