Om du stannar din viktnedgång under 5:2

Viktnedgång är en av de stora vinsterna med 5:2-dieten och anledningen till att många börjar. Efter bara några veckor börjar du märka resultat när du ställer dig på vågen och journalisten samt läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens enorma genomslag kunde i sin dokumentär påvisa hur han själv gick ner 9 kilo på 9 veckor när han först provade 5:2.

Att det sker saker med siffrorna på badrumsvågen enbart några veckor in i dieten är dessutom en av orsakerna till att de som provar 5:2 vanligtvis håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så omgående ser resultat känns det lättare att fixa fastedagarna och ungefär samtidigt kommer också kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att vara med om att viktnedgången inte blir som man tänkt sig alternativt att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade rutiner gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen samt vanorna stabiliserat sig.
När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att alltsammans var fett. Vanligtvis följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen vet att den överlever på mindre kalorier kan den komma igång att bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att byggas muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Prova att lägga om dina fastedagar. Möjligtvis dina nya vanor medför att fastedagarna har bättre effekt på helgerna nu. Det kan dessutom ge effekt att lägga de två fastedagarna intill varandra nu när du är en aning mer van vid att fasta. Du kan även testa att lägga till en fastedag ifall schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Testa också en aning nya recept. Flera vittnar om markant effekt av att avstå från mejeriprodukter, andra av att totalt avstå från bröd. Här kan du experimentera dig fram genom att stänga ute en grupp produkter åt gången i en vecka och utvärdera effekten. Här ges du även möjlighet att utvecklas i köket.

När du tappar i vikt minskar också din kaloriförbränning vid träning. Det betyder att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du arbeta för att göra av med kalorier.

En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per människa samt år. Att dra ner aningen på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande.

Eventuellt är det dags att utöka ditt träningsprogram och se om det har effekt. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och därtill har kommit igång med träningen har du ju mer ork.