Blodgrupper

Tillhör du blodgrupp 0 eller B? Grattis då är LCHF mat någonting för Dig. Jag har på senare tid börjat intresserad mig för vad blodgruppen kan ha för betydelse för viktminskningen.  Anledningen är att jag har märkt stora skillnader mellan hur snabbt olika personer tappari i vikt trots att de äter samma maträtter.  Jag har upptäckt att människor som äter mycket fett och mår bra av det är ofta personer med blodgrupp 0 och B medan en person med blodgrupp A inte alls har samma upplevelse och resultat. Är du en ”nolla” ska du äta mycket protein men många står still i förbränningen om de äter för mycket mjölkprodukter. Jag har märkt att personer som följer mina recept har olika lång startsträcka innan de tappar i vikt. När jag började anpassa maten efter blodgrupperna infann sig resultatet snabbare.

Här är mina reflektioner:

–          Blodgrupp 0 ska inte äta en stor mängd mjölkprodukter, välj mer fett i form av smör, majonnäs, aioli, pesto, nötter och avokado

–          Blodgrupp B är den enda blodgruppen som kan äta mjölkprodukter – Grattis!

–          Blodgrupp A mår bäst av att äta mycket grönsaker så snåla inte på grönt på tallriken

–          Blodgrupp AB har svårast att gå ner i vikt förmodligen för att en blandkost är att rekommendera här. Överdriv inte fettintaget.

Amerikanen Peter J. D´Adamo som ligger bakom blodgruppsdieten menar att blodgruppen speglar din inre kemi. Den blodgrupp du tillhör bestämmer också på vilket sätt du tar upp näringen ur maten och hur din kropp hanterar stress och vad du bör äta föra att må bra och behålla hälsan. Människan har anpassat sig till olika sorters kost genom tiderna. Folkvandringar, tillgång på föda och klimatförändringar har påverkat den genetiska nedärvda koden menar D´Adamo och har identifierat olika gentyper. Livsmedel vi äter innehåller lektiner, en typ av proteiner som kan binda sig till specifika kolhydrater och blodgruppsmolekyler. D´Adamos teori är att vår blodgrupp avgör vilka lektiner kroppen tolererar, alternativt vilka skadliga konsekvenser maten får i vårt blodomlopp. Han menar att lektinerna kan klumpa ihop blodet och skapa ohälsa på sikt eftersom vi inte är ämnade för vissa födoämnen.

Jag ska försöka ladda ner listor här på bloggen inom kort så att du kan få en guide hur du ska äta rätt för din blodgrupp.  Använd dem som en guide när du väljer råvaror. Du behöver inte sluta äta skaldjur bara för att det står på listan men om du kan välja fisk istället så kan det vara bättre för Dig. Satsa på att äta rikligt av alla råvaror som är bra för vikten.

Finjustera din kost efter din blodgrupp!