Förbättra din hälsa redan idag

Det finns små, enkla saker som kan göra väldigt mycket för hälsan! De tar bara någon minut per styck och påverkar din hälsa positivt redan idag och på lång sikt. Kom ihåg att både kroppen och knoppen behöver stimuleras.

Rör på dig ofta – 2 minuter: Sätt kl på 1-2 h och när den ringer gör du en övning, det kan vara några situps eller armhävningar, gå upp och ner för trappan eller bara att du tar en runda och gör något, kanske plocka undan lite. Det tar bara någon minut. När du är klar sätter du klockan igen.

Gör en matplan – 5 minuter: Om du skriver upp när och vad du ska äta kommande dag är det lättare att hålla sig till. Det behöver inte ta lång tid alls eller vara särskilt utförligt för du vet förmodligen redan vad som är nyttigt för din kropp och om du planerar i god tid när du inte är hungrig är det lättare att stå emot småätande och impulser på onyttigheter.

Ät en grönsak – 0 minuter: Om du lägger till minst en grönsak till varje måltid gör du mycket för dig hälsa. En tomat, en morot, en halv gurka, en rejäl näve sallad.

Skratta mycket – 0 minuter: Tillåt dig att skratta mycket i vardagen, ta några minipauser då och då för att snicksnacka med en kollega, ring en vän på lunchen eller lyssna på radio. Skrattet förlänger livet!

Träna hjärnan – 5 – 60 minuter: att träna hjärnan är minst lika viktigt för hälsan som att äta bra och röra på sig. Det får vi inte glömma! Det är faktiskt den som styr hela kroppen. Att göra korsord och suduko är välkänt som hjärnjympa men du kan också testa att titta på en serie eller läsa en bok på ett annat språk (som du kan hyfsat). Men oftast räcker det att bara prata och föra samtal samt ägna sig åt sina hobbys, att klura ut hur du ska sticka klart strumpan är nog så nyttigt för hjärnan!

Det tar alltså inte mer än 12 minuter att förbättra din hälsa redan idag och på sikt. Det är det väl värt?