Fysisk träning

Att träna är att leva!

Träning förbättrar inte bara din fysik utan är en livsförhöjare av stora mått för såväl psyke som kroppen i stort. I den allt mer kontoriserade och stillasittande miljö vi nu lever i där möjlighet till naturlig fysisk ansträngning allt mer saknas är fysisk träning svaret. Vill du öka ditt välbefinnande och dessutom förbättra din kontroll över din vikt så är träning i samspel med en bra kost vägen att gå.

Fettförbränningen är större när man tränar på tom mage, dvs minst 1 – 2 timmar efter att man ätit då blodsocker- och insulinnivån är låg.

Att kombinera någon form av konditionsträning med styrketräning kan vara optimalt för att uppnå bra hälsa, bränna fett, viktnedgång mm. Vilken typ av konditionsidrott man väljer kan vara individuellt. Styrketräning är en träningsform som har många fördelar och som inte praktiseras av lika många men som är bra på många sätt. När man börjar träna kan det vara bra att ta det lite lugnt till att börja med för att sen utöka träningen allt eftersom. Att komma upp till följande träningsschema är bra och efterstävandsvärt för att uppnå en riktigt bra kroppslig hälsa och fysik:
Konditionsträning minst 2 pass i veckan.
Styrketräning minst 2 pass i veckan.
Om man tränar någon sorts träning mer än 2 gånger i veckan så får man ta del av träningens kroppsliga fördelar. Tränar man mindre så bibehåller man bara eller i värsta fall tappar de träningsresultat som man redan har uppnått. Tränar man inte alls och har ett väldigt stillasittande jobb och orörlig fritid då finns det stor risk att man drar på sig än mer ohälsa. Så börja träna och upptäck hur roligt det faktiskt är. Alla framsteg man gör stimulerar dessutom bara till fortsatt träning. Tillsist kan man bli beroende av träning på samma sätt som man är av mat och sömn mm. Ha bara i åtanke att det är helheten som räknas, balansen mellan bra mat, träning samt mental och psykiskt välbefinnande. Där finns de viktigaste orsakerna till en god allmänhälsa. Så undvik ytterligheterna med din träning. Man får faktisk hoppa över sin träning ibland när man behöver vila. Kroppen måste få gehör för även dessa signaler. Fasta vardagliga rutiner är viktigt även när man tränar, precis som för ens matintag, sömn mm. Rutinerna blir också ganska fort naturliga förhållningssätt som vi följer med allt större enkelhet efter vi fått kontinuitet i vårt tränande.

När man börjar träna och är otränad kan det kännas tufft i början, man kan känna ett visst motstånd. Det är under denna period som det är viktigt att härda ut och kämpa vidare. Sen kommer allt gå mycket lättare, när kroppen har vant sig med träningen samt de positiva resultaten börjat infinna sig.

Man kan med fördel kombinera olika träningspass under samma träningspass:

styrketräning + konditionsträning

Enligt nyare foskning ger detta maximal muskelutveckling (styrkelträningen) samt maximal fettförbräning (konditionsträningen). Börja med styrketräningen, sen kondtionsträningen. Ett bra sätt att även spara tid.

Vad är träning bra för:
Att träna är bl.a. bra för:
Förbättrar konditionen
Stärker kroppen på alla sätt och vis, bra för benstommen, förstärker immunförsvaret, förbättrar blodcirkulationen och syreupptagningsförmågan, minska inflammationer, rensar kroppen på toxiner mm.
Bra för hjärtat och blodet. Höjer det nyttiga HDL-kolesterolet samt sänker blodtrycket och minskar risken för hjärtinfarkt
Bra för diabetiker eller personer som ligger i riskzonen. Träning ökar insulinkänsligheten och minskar insulinresistensen. Se insulin´
Ökar muskelstyrkan (särskilt vid styrketräning)
Ökar kroppens energiförbrukning
Förbättrar ämnesomsättningen
Förbränna fett, minskar kroppsfettet
Ger ökad energi och vitalitet, man känner sig piggare.
Förbättra de psykiska och mentala funktionerna i kroppen. Ger större lugn och mindre oro, en mer positiv livssyn. Minskar risken för depressioner mm. Den ökad endorfinhalt gör så att man mår och känner sig bättre.
Fettförbränning – gå ner i vikt
Vill man gå ner i vikt, då är det träning som gäller. Träning är faktiskt den bästa vägen för naturlig viktminskning. Om man kombinerar en kontinuerlig träning med en allsidig näringsriktig kost så har man även redskapen till sin egen viktreducering. Se Kost och Näring. Man får därmed en bättre balans mellan energiintaget och energiförbrukningen som är så viktig för vikten.