Medelhavskost (Kretensiska)

Koncept:

Ät mycket fisk, gröna bladgrönsaker, grönsaker, frukt, fullkorn, bröd, olivolja, rapsolja. Komplettera med baljväxter (bönor och ärtor), nötter och potatis. Sparsamt med mörkt kött, ägg och mjölkprodukter.

 

Positivt: 

Medelhavskosten har visat sig full med naturligaantioxidanter. Innehåller nyttiga enkelomätattade fettsyror och rikligt med den fleromättade fettsyranOmega-3. Intaget av kolhydrater är måttligt, kommer främst från grönsaker och spannmål. Kosten har även visat sig bra mot hjärt- och kärlsjukdomar, dessutom ledgångsreumatism. Cancertalet är även lägre bland folk som lever i länder med denna kost. Kosten anses även minska risken för diabetes typ 2 på grund av sitt måttliga intag av snabba kolhydrater. Stort intag av naturliga antioxidanter, nyttiga fetter med mindre mättade fetter till förmån för de enkelomättade samt fleromättade fetterna, där  blandning av Omega-6 ochOmega-3 har visat sig viktig i senare forskning.

 

Den kretensiska (främst på Kreta och Grekland med omnejd) medelhavskost är den alternativa kostmetod som även rönt stort intresse från traditionellt håll, sjukhus, forskning mm.

Kostcirkel

Ungefärlig fördelning kolhydrater, protein och fett, Medelhavskost.

 

ca 35 E% fett

ca 25 E% protein

ca 40 E% kolhydrater

 

Negativt:

Finns ingen direkt synlig kritik mot denna kostmetod.