Stenålderskost (paleolitisk kost)

Koncept:

Stenålderkost bygger på att vi ska äta som vi ”tror” att vi gjorde innan vi blev ett jordbrukssamhälle. Detta innebär främst vilt kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter och frön. Man får inte äta spannmål, mjölkprodukter och livsmedel som innehåller mycket socker. Dessa räknas som föda som inte är anpassade för människan eftersom de tillkom senare som föda i samband med att jordbrukssamhället började att utvecklas, något som i mänskligt perspektivt är ganska så sent.

 

Positivt: 

Vilt kött är en väldigt koncentrerad proteinkälla och innehåller dessutom mindre mättat fett än vanligt kött vilket är bra. Fisk har många positiva egenskaper och visat sig innehålla mycket av den fleromättade fettsyran Omega-3 vilken har många fördelar. Intaget av mindre kolhydrater anses även minska risken för fetma och diabetes typ 2, se insulin. Kosten i sig innehåller en hel del med antioxidanter och andra bra näringsämnen.

 

Negativt:

Vem vet hur nyttig och faktisk allsidig kosten var på stenåldern. Att stänga ute mjölkprodukter och alla spannmål kan säkert passa somliga, men inte alla. Dessutom kan det bli ganska så krångligt.

 

För mer info, se extern hemsida: Paleodiet.nu

Kostcirkel

Ungefärlig fördelning kolhydrater, protein och fett, Stenålderskost.

 

ca 28 – 47 E% fett

ca 19 – 35 E% protein

ca 22 – 40 E% kolhydrater