Syra/basbalansen – PH-värde

Ät den föda som inte försurar din kropp!

Syra/basbalansen är ett ganska nytt begrepp som man allt mer börjar ta hänsyn till. Det var dr Ragnar Berg, som i Tyskland och Sverige på 30-talet påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och att vissa andra är basbildande. Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion. Vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda.

Ät mer grönsaker och frukt, minskar risken för kroppslig försurning.

Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt: PH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska PH-värdet vara neutralt ca 7 till svagt basiskt. Tarmens enzymer som är så viktig för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarigt för kroppen. Vid för mycket syra i kroppen (för litet intag av basisk föda) anses kroppen få det jobbigare och måste neutralisera syran på följande sätt:
vid obalans lagra syra i bindväven
vid obalans lagra syra i lederna
vid obalans ta basiskt kalk i från skelettet
vid obalans ta basiskt bikarbonat från blodet
Detta kan leda till en försurad kropp, vilket anses kunna ge olika följdproblem men även degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes mm. anses kunna härledas till en försurad kropp. Försurningen påskyndar också frigörandet av fria radikaler.

Symptom vid försurning:
Symptom på försurning kan vara:
Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukddomar, gallsten, trötthet, ilska, iritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, övervikt och astma.

Att tänka på:

Vi äter överlag allt för syrebildande kost. 75 % av kosten bör vara basisk, bara 25 % bör vara sur anser förespråkarna för syra/basbalansen..

Syra ökar bildningen av fria radikaler, se antioxidanter.

Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrabalansen i kroppen.

Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt så det blir mer basiskt.

Vid många sjukdomar anses det föreligger ett syraöverskott i kroppen.

Försurning av kroppen för det med sig att upptagndet av syre som är så viktig för ämnesomsättningen och uppbyggnaden av vävnader minskar. Syrebrist hos celler är en grovgrund för cancer. Dr Otto Warberg har fått nobelpris för denna upptäckt.

Syraöverskott anses vara muskelnedbrytande (förbränner aminosyror), ökar även risken för insulinresistens.

Vid kokning av vissa basiska grönsaker så blir dessa sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet, samt minska längre uppvärmningsfaser för grönsaker. Lång koktid minskar även innehållet av vissa vitaminer.
Ät mer frukt och grönt, drick gärna citronvatten till maten. Öka intaget av basiska livsmedel överlag. Citron och apelsin är sura i sig men innehåller basiska ämnen som frigörs i kroppen.

Fysisk Träning är positivt – rensar ut överkottssyra genom svettning (svett är surt).
Basiska livsmedel är bra för att neutralisera de fria radikalerna, se Antioxidanter.

Livsmedel mm. som är basiska i kroppen och som vi bör äta mer av:

De flesta Grönsaker, rotfrukter, potatis m.f.

Frukt och bär, citron, grapefrukt.

Svamp, bönor, komjölk, mesost.

Tillskott av kalcium och magnesium. För att balansera den normalt för stora syrabalansen kan man ta tillskott av kalcium- och magnesiumpulver (ca 1 tsk per dag). En hel del örter är basiska och kan tas som tillskott eller som teér. Detta är ett bra sätt att binda eventuella tungmetaller som finns fritt i kroppen.

Algen Chlorella har många bra egenskaper och motverkar bl.a. försurning och hjälper till att rensa kroppen på tungmetaller.

Biologiskt odlade grönsaker anses överlag bli mer basiska, beroende på jordmån, näringsämnen mm.

Många örter: brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört, anis mf.
Livsmedel som är syrebildande:

Kött, fisk, ägg.

kost som innehåller mycket socker. Obs! sockrad frukt (sylt mf) blir även sur.

Ost, pastöriserad mjölk (den som finns i butikerna), socker.

Vita mjölprodukter, pasta, spannmål som råg, vete, havre, ris, pasta. Baljväxter som ärtor och linser är svagt syrabildande. Nötter och frön. Kakao, peppar.

Margarin, olivolja.

Kaffe, svart té (de flesta örteér är dock basiska) saft, läsk, alkohol, tobak, läkemedel.

PH-värdet som begrepp
PH-värde 7 är neutralt, värden mellan 0 – 7 är surt, värden mellan 8 och 14 är basiskt. På apoteket kan man köpa indikatorpapper för att testa ens PH-värde. Saliven bör ha värdet 6,6 – 7,2 i PH, ens urin bör ligga på 6,4 – 6,8. Värdena påverkas av vad man har ätit innan, men värden som är lägre än dessa kan vara en indikation på att man är försurad, detta även om man inte kunnat testa syra/basbalansen i tarmarna.

Det är vätejonkoncentrationen som bestämmer om något är basiskt eller surt. Hög koncentration av vätejoner med överskott av protoner (H+) betyder en sur miljö, (ex PH 3.0), samt låg koncentration av vätejonkoncentration (H-) betyder en basisk miljö, (ex PH 9.0).

Ofta ger vi kalk som tillskott för våra boskap och husdjur, men även sjöar och gräsmattor kalkas med jämna mellanrum. Detta borde vara tecken på att även vår egen kropp kan vara försurad och har behov av kalk eller annan basisk föda.